Omatekoista makkaraa on todella helppo tehdä. Jos osaat tehdä lihamureketta niin osaat tehdä myös makkaramassaa.
Suolta kannattaa tiedustella hyvästä lihakaupasta tai kaupan lihatiskiltä. Ohjeet
Nam ja helskutin hyvää tulee!
Ainekset
Veteen keitetty ohraryynipuuro
Kunnon raitapossua...
Possua palasiksi
Chilistä poistimme siemenet
Sipuli ja chili kuullotettiin
Terävät välineet on A ja O
Notkista massaa tarpeeksi vedellä/oluella/viinillä
Chorizon alku
Yhteen makkaroista laitettiin parmesaaniraastetta
Leivinuunin lämpöä
Suolet pöydällä
Yleiskone/lihamylly on iso apu makkaran täytössä.
Härskinnäköstä puuhaa!?
Makkaraa tulee
Raakoja makkaroita
Kalkkunamakkaran keittäminen
Makkaroitten pistely isolla parsinneulalla
hetken keittämisen jälkeen
Sama pistely pienen paistamisen jälkeen n.10cm välein
Valmista makkaraa
Ohjeet:
Leenan Chorizon makkara:
900g Nautasikaa
225g Sipulia silputtuna
400g Possun rasvaista kylkeä kuutioina
1.5 Palkoa Chiliä hienonnettuna
7 valkosipulinkynttä murskattuna
1tl Chilijauhetta
3tl Paprikajauhetta
1,5 tl korianteria jauhettu
3,5 rkl Suolaa
2 rkl Punaviinietikkaa
1.5dl Punaviiniä (loput voi käyttää stimulanssina joten osta hyvää viiniä vaikka 3L tonkan ;)) )
Notkista massa sopivan löysäksi vedellä/oluella/viinillä/lihaliemellä.
Laita valmis makkaramassa suoleen esim. yleiskonetta apunasi käyttäen .
Paista 180 C ensin n. 10 min. Ota pelli pois ja pistele parsinneulalla n. 10 cm välein. Kokonaispaistoaika n. 30-45 min.
n. 5kg raaka-aineita -> 1 liuska suolta jos ei pätkitä, jos pätkitään grillimakkaroiksi, varaa vähän enemmän suolta!
Aurajuustomakkara:
900g Nautasikaa
225g Silputtua sipulia
400g Possun rasvaista kylkeä kuutioina
2rkl Hak lihamaustetta (Virolainen jauhelihamauste)
5 Valkosipulinkynttä hienonnettuna
1dl Parmesanraastetta
2tl Sinappijauhetta
2tl Pippuriseosta
2dl Kermaa
2 rkl Suolaa
1 Aurajuustonpala murennettuna
Notkista massa sopivan löysäksi vedellä/oluella/viinillä/lihaliemellä.
Laita valmis makkaramassa suoleen esim. yleiskonetta apunasi käyttäen .
Paista 180 C ensin n. 10 min. Ota pelli pois ja pistele parsinneulalla n. 10 cm välein. Kokonaispaistoaika n. 30-45 min.
n. 5kg raaka-aineita -> 1 liuska suolta jos ei pätkitä, jos pätkitään grillimakkaroiksi, varaa vähän enemmän suolta!
"Hirvi "makkaraa:
1.5kg Paistijauhelihaa (Onnistuu jopa naudasta)
150g kuivattu paahdettu sipuli
3 keitettyä perunaa raasteena
500g Savukylkikuutioo(pientä)
1rkl Paprikajauhetta
2rkl Maustepippuria
3rkl Suolaa
1dl Konjakkia (V.S.O.P)
1 Tölkki Koffin kolmosta (0.3L)
Notkista massa sopivan löysäksi vedellä ja itsesi konjakilla.
Laita valmis makkaramassa suoleen esim. yleiskonetta apunasi käyttäen .
Paista 180 C ensin n. 10 min. Ota pelli pois ja pistele parsinneulalla n. 10 cm välein. Kokonaispaistoaika n. 30-45 min.
n. 5kg raaka-aineita -> 1 liuska suolta jos ei pätkitä, jos pätkitään grillimakkaroiksi, varaa vähän enemmän suolta!
Ohra-possunmakkara:
1,8kg Nautasikajauheliha
500g Rasvaista kylkeä kuutioin (possu)
400g Sipulia silputtuna
10 Kauhallista keitettyä kokonaista ohrasuurimoa (jäähdytettynä, suolalla maustettu vesi)
10 Valkosipulinkynttä hienonnettuna
1½ rkl Kokonaista maustepippuria morttelissa rouhittuna
1dl Thai sweet chili sauce
4rkl Suolaa
3tl Liha ja grillausmauste (knorr)
1tl Jauhettua maustepippuria
2tl Rouhettua mustapippuria
Vettä
Laita valmis makkaramassa suoleen esim. yleiskonetta apunasi käyttäen .
Paista 180 C ensin n. 10 min. Ota pelli pois ja pistele parsinneulalla n. 10 cm välein. Kokonaispaistoaika n. 30-45 min.
n. 5kg raaka-aineita -> 1 liuska suolta jos ei pätkitä, jos pätkitään grillimakkaroiksi, varaa vähän enemmän suolta!
Jättämällä valkosipulin ja Thai sweet chili saucen pois, saat aivan tavallista Reksunmakkaraa.
Kalkkunamakkara:
750g Kalkkunajauhelihaa
2 Keitettyä perunaa
3 Sipulia hienonnettuna
1/2 pun.chilipalkoa hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä
1dl Parmesaaniraastetta
2,5 dl Kermaa
2,5 rkl Suolaa
vettä massan notkistamiseen
sipulit ja chili Freesataan ja jäähdytetään
Laita massa suoleen . Laske makkarat kiehuvaan kasviskanaliemeen, pistele heti . Keitä hiljaiseti poreillen n.30 min
Kokemus on muuttanut hivenen ohjeitamme:Lähinnä paisto lämpötila on laskenut 200->180 C ja pistelytiheyttä pidennetty 2cm >10cm niin makkara pysyy mehukkaampana
11/2010